24-07-05

Antwerp Rhythm 'n Bluesfestival 2005

De namen zijn allemaal bevestigd, alle speculaties zijn voorbij, het is definitief en het mag gezien worden!!! Hier de lijst van het Antwerp Rhythm 'n Blues Festival op zondag 24 juli 2005!!

11h30 Milk, Cream and alcohol (B)


Milk Cream & Alcohol is een jong kwartet, dat zijn naam ontleent aan John Lee Hookers “It Serves Me Right” en dat zet meteen de toon voor de belangrijkste invloeden. Daarnaast laat het viertal zich ook inspireren door zowat alle groten uit de oude bluesdagen: Willie Dixon, Muddy Waters, Memphis Slim, Otis Rush, T-Bone Walker, enz. Maar behalve blues heeft Milk Cream & Alcohol ook rock’n’roll-pijlen op zijn boog!12h45 Roadhouse (UK)


De uit Engeland afkomstige band Roadhouse is oorspronkelijk gesticht door Gary Boner (solo gitaar/zang) en Robert A Roberts (zang/harmonica/slide gitaar). Sinds hun ontstaan in 1991 hebben zij verschillende bandwissels gekend en heeft hun oorspronkelijk repertoire van poprock plaats moeten ruimen voor heel wat andere muziekstijlen. Hun zesde album "Blues Higway", uitgebracht eind 2002, is er het bewijs van. Voor mij was dit de eerste kennismaking met dit zeskoppig collectief en al gauw bleek duidelijk dat dit zou uitmonden in een fascinerende ontdekkingsreis. De gitaarrifjes in de schitterende opener "Desert Sky" doen me bij momenten denken aan Mark Knopfler van Dire Straits, maar het is werkelijk een aanstekelijk bluesrocknummer. De enige cover is het mooi gebrachte "Serve You Right To Suffer" van J.L Hooker, de rest is eigen materiaal. Het New Orleans geïnspireerde "Voodoo Queen" (met verwijzingen naar Redbone) en "When Mountains Fall" (met invloeden van Louisiana slidegitarist Sonny Landreth) zijn werkelijk songs die hun weerga niet kennen. Vanuit een puristisch standpunt bekeken is dit natuurlijk geen bluesalbum. Want Roadhouse trakteert je op een appetijtelijk stoofpotje energieke rocksongs, sudderend in een geurig kruidenboeket van sublieme country-roots-rock, afgewerkt met een pittig smakend bluesrocksausje. Tracks die dan weer het midden houden tussen de rootsrock van The Brandos en de westcoast rock van Creedence Clearwater Revival zijn eveneens meer dan het beluisteren waard. Roadhouse is een fantastisch spelende groep bestaande uit twee gitaristen, voortreffelijke vrouwelijke backing vocals en een stuwende ritmesectie die prima gemusiceerde en sterke, geloofwaardige songs brengen. Al zal ik mijn liefde voor de blues nooit of te nimmer verloochenen, toch ga ik helemaal plat voor het geluid dat deze band brengt.14h15 Dr.Feelgood (UK)


De meesten onder jullie kennen de band Dr. Feelgood ongetwijfeld. Deze band werd begin jaren ’70 opgericht op Canvey Island. Door hun eigenzinnige stijl werd Dr. Feelgood van het begin al heel gauw wereldwijd populair. Kort daarna kwamen ze al op de proppen met hun eerste album “Stupidiy”, dat tot op heden nog steeds de rode draad doorheen hun live-shows is.Na het overlijden van Lee Brilleaux in 1994, stichter én zanger van Dr. Feelgood, hield de band het een tijdje voor bekeken. Wetende dat het Lee’s laatste wens was dat de band bleeft verdergaan, gingen de muzikanten na een jaar terug verder met zanger Pete Gage tot die plotseling in 1999 zijn eigen weg ging. Zanger Robert Kane, van de vroegere “The Animals” kwam in de band ter vervanging en met Kane beschikt de band nu over een unieke frontman een waar podiumbeest met een zeer sterk stemgeluid.Dr. Feelgood heeft een reeks hitsingles gehad zoals o.a She’s a wind up, Down at the doctors, See you later alligator en Milk and alcohol.Om hun 25-jarig bestaan te vieren bracht de band het dubbelalbum “Twenty five years of Dr. Feelgood” uit, én een boek “Down by the jetty – the story of Dr. Feelgood” uit. Dr. Feelgood is een heel populaire gewenste live-band, zo hadden ze in 2000 een heel succesvolle tour “UK naughty rhythms tour”.15h45 John Hammond (USA)Van koffiehuisjes, clubs tot concertzalen heeft deze John Hammond reeds 40 jaar rondgezwerfd in het blues-, rock- en folkgebeuren. Deze keer komt hij ook bij ons zijn uitermate gedreven talent in de 'solo-acoustice blues' tonen, het meer intense moment op dit festival. Geen wonder dat hij verscheidene W.C.Handy-awards wegkaapte voor zijn muziek... John deelde reeds de podia met de grootsten der aarde zoals Muddy Waters, Willie Dixon, Howlin' Wolf en niet te vergeten John Lee Hooker, waaar hij ook samen in de studio zat. Reeds 25 albums bewijzen zijn talent, genieten maar!17h30 Kenny Neal (USA)Door vele, plotse tragische sterfgevallen van grote bluesartiesten, is er een weer een nieuwe generatie jongere bluesartiesten die de boodschap van de oude meesters verderzet. Kenny Neal is ongetwijfeld één van de groten onder deze jonge generatie bluesartiesten, die de blues in nieuwe, dynamische vormen giet. Als 3-jarige spruit kreeg hij van de grote legende Slim Harpo een mondharmonica om hem te doen stoppen met huilen, de rest is geschiedenis en te bewonderen op dit podium. Neal, geboren in de Baton Rouge speelde vanaf zijn 13de in de band van vader Neal en 4 jaar later werd hij de bass-gitarist van Buddy Guy. hoeft dit meer uitleg? Zijn performance legt de rest uit. Greets from the Swamps.
19h30 Big Town Playboys (UK)Een optreden van de Big Town Playboys bevredigt op zich al al mijn muzikale behoeftes. De Playboys spelen blues, boogie woogie en rhythm & blues, waarbij de pianist uitzonderlijk excelleert en de rest van de band, waaronder enkele blazers, hem zeer krachtig en swingend ondersteunt. Feest op de Grote Markt!!!21h30 Popa Chubby (USA)Als waardige afsluiter van deze prachtige line-up krijgen de imposante Popa Chubby. Deze New-Yorker imponeert niet enkel met zijn ruim 200 kilo zwaar lichaam, maar vooral door zijn virtuositeit op de gitaar en rauwe bluesstem. Vooral eigen werk, maar ook enkele covers (waaronder misschien wel iets van Jimi Hendrix) zullen er voor zorgen dat de Grote Markt nog een laatste maal op deze zondag op zijn grondvesten zal daveren!! U weze gewaarschuwd, klamp u op tijd vast aan de het Brabo-beeld!! Ogen toe en welkom in de bluesstorm....
FREE ENTRANCE


Het was het wachten waard!!!

01:20 Gepost door Argus | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.