Jean-Michel Folon overleden... | Homepage |

The Simpsons voor moslims.... »

21-10-05

Amerikaanse Vuurwapenwet!!!

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd die Amerikaanse fabrikanten van vuurwapens voortaan vrijwaart van rechtszaken. Het voorstel wordt nu ter ondertekening doorgestuurd naar president Bush.Het wetsvoorstel met de naam 'Protection of Lawful Commerce in Arms', wat vrij vertaald bescherming van de wapenhandel betekent, werd goedgekeurd met 283 stemmen voor en 144 stemmen tegen. De Amerikaanse Senaat had eerder al zijn goedkeuring aan de nieuwe wet gegeven.
Dankzij de nieuwe wet wordt het voor Amerikaanse burgers vrijwel onmogelijk om een rechtszaak aan te spannen tegen fabrikanten van vuurwapens wegens aansprakelijkheid. Volgens velen zijn deze zaken vaak politiek gemotiveerd en ondermijnen ze het recht om een vuurwapen te dragen, dat verankerd is in het tweede amendement op de Amerikaanse grondwet.
Ook zouden deze rechtszaken worden aangespannen om de Amerikaanse wapenindustrie financieel te ruïneren, aldus een Republikeinse afgevaardigde. De wet is een grote overwinning voor de Amerikaanse nationale wapenvereniging National Rifle Association (NRA).

Burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft teleurgesteld op de nieuwe wet gereageerd. Hij herinnerde eraan dat veel vuurwapensproducenten er niet op letten of hun klanten hun wapens doorverkopen aan criminelen. Bloomberg had het over 'schandelijke' wetgeving die „producenten immuniteit geeft voor nalatig handelen”. De burgemeester van de grootste Amerikaanse stad roept Bush op zijn veto te gebruiken tegen de wet.09:37 Gepost door Argus | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.